Wat is rosacea?

Rosacea is een huidaandoening waarbij roodheid en een ontstekingsreactie in de gezichtshuid ontstaat.

Het komt het meeste voor bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar, maar ook mannen kunnen er last van krijgen. Je kunt last hebben van roodheid in het gezicht en oppervlakkige vaatjes. Dit kan gepaard gaan met kleine bultjes en/of puistjes, en soms zelfs met grotere ontstekingen in de huid. Andere klachten die je bij rosacea kunt ervaren, zijn een stekend en branderig gevoel in het gezicht, een droge huid, een grove huidstructuur en oogirritatie. De klachten zijn meestal aanwezig op de wangen, neus, kin en het voorhoofd. Rosacea kan soms plotseling opvlammen waardoor het moeilijk kan zijn het onder controle te krijgen. Door toenemende bekendheid wordt rosacea tegenwoordig in een vroeg stadium gediagnosticeerd, waardoor de huidklacht gelukkig goed te stabiliseren is.

Hoe ontstaat rosacea?

De precieze oorzaak van rosacea is nog niet bekend. Wel weten we dat het een chronische huidaandoening is waarbij er verschillende uitlokkende factoren zijn. Zo kunnen onder andere Uv-straling, stress, bepaalde genees- en voedingsmiddelen, mijten, verlaagde weerstand en de overgang van kou naar warmte het huidbeeld beïnvloeden.

Relatie tussen rosacea en demodexmijten

Uit recente onderzoeken blijkt dat er grote hoeveelheden demodexmijten worden aangetroffen op de huid bij mensen met rosacea. Met name bij rosacea type 1 en 2. Waarschijnlijk leven deze huidmijten het in een verstoorde huidbarrière. Het vermoeden is dat deze mijt de klachten; gevoeligheid en irritatie veroorzaken.

Welke soorten rosacea zijn er?

Er worden verschillende typen rosacea onderscheiden. Rosacea type 1, 2 en 3 kunnen bij Huidmedzorg behandeld worden.

 • Type 1: Deze vorm van rosacea lijkt sterk op couperose.
  Er is een oppervlakkig netwerk van vaatstructuur in de huid ontstaan, hierdoor kleurt de huid rood. De huid zal snel blozen (flushing) en kan soms branderig aanvoelen.
 • Type 2: Deze vorm van rosacea bestaat uit een diffuse roodheid gepaard met papels en puistjes. De huid kan wat droog en branderig aanvoelen en soms jeuken.
 • Type 3: Door vergroting van de talgklieren en een toename van bindweefsel kan een grove huidstructuur en een Rhinophyma ontstaan. Een Rhinophyma kenmerkt zich door een verdikking van de neus.
 • Type 4: Naast huidproblemen ontstaat er ook rosacea van de ogen.Dit kenmerkt zich door droge en branderige ogen en zwelling van de oogleden. Deze vorm van rosacea kan binnen Huidmedzorg niet worden behandeld. U dient voor deze vorm een afspraak te maken bij een oogarts.

Behandeling van rosacea

Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden binnen de huidtherapeutische zorg om uitbreiding van de klacht te voorkomen en rosacea onder controle te houden. Behandeling van rosacea is gebaseerd op het uitdoven van de ontstekingsreactie, opbouwen van huidweerstan en verwijderen van diffuse roodheid en gesprongen bloedvaatjes. Naast het bespreken van een effectief behandelplan, geven wij u een persoonlijk advies. Deze adviezen zijn gebaseerd op passende huidverzorging en het vermijden van de factoren die rosacea uitlokken.

 • IPL (Intense Pulsed Light):

Nadat een verkoelende gel is aangebracht, wordt er een lichtpuls gegeven. Het aanwezige oxyhaemoglobine (rode kleurstof in het bloed) in de vaatjes absorbeert de lichtenergie en zet dit om in warmte. De warmte beschadigt de wand van het bloedvaatje, waardoor deze na verloop van tijd dichtklapt en verdwijnt. Door de behandeling zullen de vaatjes geleidelijk vervagen. De oorzaken waardoor de vaatjes ontstaan, kunnen door de behandeling niet worden weggenomen.

 • Peeling:

Om de weerstand van de huid te versterken kunnen er fruitzuur- en chemische peelings worden toegepast.

 • Medicatie:

een crème die bacteriën doodt (antibiotica als metronidazol). Verder is ook het middel ivermectine nieuw op de markt met als behandeldoel rosacea. Dit middel werd voorheen gebruikt voor het behandelen van schurft.

 • Acne Behandeling:

De acne reiniging zuivert uw huid en normaliseert het te veel aan talg en dode huidcellen. Alle zichtbare oneffenheden en puistjes worden tijdens deze behandeling verwijderd.

 • Huidverzorging:

een goede leefstijl en huidverzorgingsroutine is van belang. Producten om de huid te kalmeren en versterken is een pré.

 • Voeding:

wat we eten en drinken is van grote invloed op onze huid. Dagelijkse bezigheden kunnen flushing triggeren. Denk aan koude wind, gekruid eten, sauna bezoek, alcohol, sporten en roken. Eet u gezond maar toch last van rosacea? Waarschijnlijk eet u veel histaminerijke voeding. Dit stofje verergert de rosacea klachten.

Histamine rijk voedsel o.a.

 • Gerookte en gepekelde voedingsmiddelen
 • Schaal- en schelpdieren
 • Aardbeien, citrusfruit en gedroogd fruit
 • Pompoen, spinazie, tomaten, aubergine, zuurkool en olijven
 • Kruiden: kaneel, chili, tijm

behandelingen

Bij Huidmedzorg kunt voor behandeling van alle vormen van rosacea terecht. Meestal worden de volgende behandelingen gecombineerd:

maak een afspraak

volg ons op

ontvang gratis tips
voor een mooie huid

*Uw gegevens worden gebruikt voor het versturen van onze nieuwsbrief zoals omschereven in onze privacybeleid.


Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

×