Wat zijn pigmentvlekken?

Pigment is een kleurstof die ook wel melanine wordt genoemd. Het geeft kleur aan je haren, de iris van je oog en aan je huid. Pigment beschermt je huid tegen de UV-straling die in zonlicht zit.

Als je lang in zon zit maakt de huid onder andere meer pigment aan, zodat de huid beter beschermd is tegen het verbranden. Dit is de natuurlijke beschermingsmechanisme van de huid, het is te vergelijken met een beschermingsfactor (SPF) 3-4.  Een prettige bijkomstigheid van zonnenbaden is het kleurtje dat je ervan krijgt en je maakt ook vitamine D aan.

Te veel zonnen is echter niet goed voor je huid: een overdosis aan UV-straling verhoogt de kans op huidkanker en je huid veroudert er sneller door. Bovendien kunnen de cellen die pigment maken ‘in de war raken’ waardoor je ophopingen van pigment krijgt: donkere vlekken op je huid. Deze vlekken noemen we pigmentvlekken.

Soorten pigmentvlekken

Men onderscheidt verschillende soorten pigmentafwijkingen. Afhankelijk van de oorzaak worden pigmentvlekken als volgt ingedeeld.

Ouderdomsvlekken (lentignes solaris) komen veel voor. De meeste mensen vanaf middelbare leeftijd hebben wel een of meer van die bruinige vlekjes op de huid. Deze pigmentvlekjes ontstaan vooral op de plekken waarmee je veel in de zon komt, zoals je handruggen, armen en gezicht. Helaas verdwijnen deze vlekken niet uit zichzelf, ook als de huid minder wordt blootgesteld aan de zon. Ouderdomsvlekken worden ook wel zonnevlekken of levervlekken genoemd.

Dit zijn vlekken die ontstaan na een (kleine) verwonding of beschadiging van de huid, zoals schaafwond, verbranding, acne. Deze vorm van hyperpigmentatie verdwijnt bijna altijd vanzelf, maar het kan soms wel een paar maanden duren.

Een andere vorm van overmatige pigmentvorming is het zwangerschapsmasker (melasma). De vlekken komen vooral voor tijdens de zwangerschap, vandaar de benaming. Ze worden veroorzaakt door de hormonen. De vlekken zijn onschuldig en verdwijnen meestal weer geleidelijk na de bevalling.

Een aandoening die wel eens wordt verward met ouderdomsvlekken is purpura senilis. Dit zijn ook donkere vlekjes die vooral voorkomen bij oudere mensen, maar worden niet veroorzaakt door een teveel aan pigment. Het zijn kleine bloeduitstortingen die ontstaan, doordat de huid minder elastisch wordt met het ouder worden.

Je kunt beter niet wachten tot er pigmentvlekken zijn ontstaan, maar al vroeg aandacht besteden aan de gezondheid van je huid. Zonneschade wordt namelijk in de huid ‘opgeslagen’. In je jeugd opgelopen schade kan op latere leeftijd problemen geven.

Wat is er aan te doen?

De behandeling van pigmentvlekken begint daarom bij bescherming van je huid tegen de inwerking van UV-straling. Als je de zon in gaat en je gebruikt een zonnebrandcrème moet je niet vergeten om ook je handen en gezicht in te smeren. Gebruik zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en draag bijvoorbeeld een pet of hoed als je in de volle zon komt. Ook voorzichtigheid met de zonnebank is aan te raden.

Vergoeding

De behandeling van pigmentvlekken wordt vergoed uit uw aanvullende verzekering, mits u een verwijzing van de huisarts of een ander specialist heeft. Informeer bij uw zorgverzekeraar over de vergoedingsmogelijkheden.

behandelingen

maak een afspraak

volg ons op

ontvang gratis tips
voor een mooie huid

*Uw gegevens worden gebruikt voor het versturen van onze nieuwsbrief zoals omschereven in onze privacybeleid.


Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

×