oedeemWat is oedeem?

Oedeem is een zichtbare en voelbare zwelling van de huid, ontstaan door stuwing als gevolg van onvoldoende afvoer van lymfe (vocht). Deze vochtophoping leidt tot een omvangstoename in het betreffende lichaamsgebied.

Om diverse redenen kan tijdelijk of chronisch de lymfeafvloed in het lichaam niet meer goed functioneren. Denk hierbij aan een aangeboren afwijking van lymfesysteem (primair), postoperatieve vochtophoping (secundair) of veneus ten gevolge van spataderen.

We onderscheiden eiwitrijk en eiwitarm oedeem. Een voorbeeld hiervan is veneus oedeem. Een voorbeeld van eiwitrijk oedeem is lymfoedeem.

Er kunnen verschillende pathologische huidproblemen ontstaan als vochtophoping niet behandeld wordt, zoals jeuk, littekens, pigmentafwijkingen, schilfering, huidverruwing en fibrose. Specifiek bij lymfoedeem kunnen ook de volgende huidproblemen optreden: papillomatosis, verrucosus, elefantiasis, lymffistels. Het is daarom heel belangrijk dat de huid intact is om infectie (erysipelas of wondroos) te voorkomen. De bacteriën kunnen namelijk de lymfevaten blijvend aantasten, waardoor de behandeling van oedeem alleen maar moeilijker wordt.  De behandelende huidtherapeut zal u adviezen geven over de huidverzorging voor thuis.

Ophoping van vocht kan veel beperkingen en pijn geven in het dagelijks leven indien het niet tijdig erkend wordt. Bij Huidmedzorg verdiepen wij ons al jaren in de bestrijding en behandeling van de verschillende soorten oedeem.

Wat is er aan te doen?

De behandeling van oedeem is altijd symptomatisch. Dat wil zeggen, dat de gevolgen van de aandoening wel behandeld kunnen worden, maar de oorzaak niet. Bij Huidmedzorg beschikken wij over een breed scala aan mogelijkheden waarmee wij elke cliënt een persoonlijke en passende oplossing kunnen bieden. Daarnaast krijgt u adviezen over de leefregels die een belangrijke rol kunnen spelen. Onze ervaring leert dat vooral het combineren van verschillende behandelingen het meest effectief is. Lees hier over de behandelmogelijkheden bij Huidmedzorg.

Meer informatie over lymfe- en lipoedeem is te vinden op de website van Nederlandse Vereniging voor Lymfoedeem en Lipoedeem.

Oncologie…

Vaak ontstaat lymfoedeem ten gevolge van de behandeling van kanker. De lymfeklieren worden verwijderd als de tumor is uitgezaaid of ze worden beschadigd tijdens de operatie of bestraling. Beschadigde lymfeknopen kunnen niet meer optimaal functioneren. In de buurt van de beschadiging begint het oedeem zich te ontwikkelen. Theoretisch gezien kan het op alle delen van het lichaam gebeuren, maar in de praktijk komt het het meest voor in de armen of benen.

 

Prijzen

Oedeemtherapie………………………………….€ 45,-

maak een afspraak

volg ons op

ontvang gratis tips
voor een mooie huid

*Uw gegevens worden gebruikt voor het versturen van onze nieuwsbrief zoals omschereven in onze privacybeleid.


Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

×