Wat is litteken?

Een litteken is een huidafwijking die ontstaat wanneer de huid zich herstelt na een huidbeschadiging als gevolg van een ongeval, huidziekte of een operatie.

Als een groot deel van de huid wordt aangetast of de verwonding zich uit strekt tot de diepe lagen van de huid, kan dit leiden tot verschillende littekens. Hoe meer de huid beschadigd is, hoe langer het genezingsproces duurt en hoe groter de kans is dat er een cosmetisch storend litteken ontstaat. Ook kan de huid te veel collageenweefsel aanmaken, er ontstaat dan een verdikt litteken. Een litteken kan ook ingetrokken zijn, of verkleefd zitten aan de onderliggende weefsels.

In de meeste gevallen zal een litteken in het begin wat rood en dik eruitzien. Het kan echter tot 18 maanden na de huidbeschadiging duren vóórdat het geleidelijk wat smaller en minder opvallend wordt. Klachten van een litteken ontstaan wanneer het litteken:

  • Juist groter wordt;
  • Rood, donker en verheven blijft;
  • Ongemak veroorzaakt, gaat jeuken of pijn gaat doen;
  • Een bewegingsbeperking veroorzaakt;
  • Cosmetische bezwaren geeft.

Huidtherapie bij littekens

Er kunnen verschillende problemen voortkomen uit littekenweefsel, denk aan hypertrofie (collageenophoping), roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en oedeem (vochtophoping). Voor deze problemen kan de huidtherapeut verschillende technieken inzetten, denk hierbij aan:

  • Medische camouflage van verkleuringen;
  • Chemische peelings bij acnelittekens;
  • Microneedling voor verfijning van het litteken, waardoor die minder opvallend wordt;
  • Massagetechnieken voor vermindering van jeuk, pijn, verklevingen of oedeem;

Verwijzingen en vergoedingen

Voor de genoemde behandelingen van littekens door de huidtherapeut heeft u geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig, tenzij uw zorgverzekeraar daarom vraagt. Vergoeding afhankelijk van soort behandeling en voorwaarden zorgverzekering. In de polis van uw zorgverzekering kunt u lezen, of u recht heeft op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en).

behandelingen

Bij Huidmedzorg kunt voor behandeling van alle vormen van littekens terecht. Meestal worden de volgende behandelingen gecombineerd:

maak een afspraak

volg ons op

ontvang gratis tips
voor een mooie huid

*Uw gegevens worden gebruikt voor het versturen van onze nieuwsbrief zoals omschereven in onze privacybeleid.


Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

×